zondag 25 maart 2012

De geboorte van Venus, door Sandro Botticelli (1445 - 1510)


Deze afbeelding is een voorbeeld van een 2D beeld uit de klassieke oudheid.

Dit schilderij is geschilderd door Sandro Botticelli en heet de geboorte van Venus.
Hoewel de naam van dit schilderij anders voordoet, wordt hier niet de geboorte van Venus afgebeeld maar de aankomst van Venus, op een grote drijvende schelp, op het eiland Cyprus.
Links op het schilderij zie je een vliegende man (de wind Zephyr) en een vliegende vrouw (de bries Aura), allebei met vleugels. Je kunt zien dat zij vliegen omdat zij vleugels op hun rug hebben. Daarnaast zie je de doeken die zij omgeslagen hebben, om hun lichaam heen wapperen. Dit toont beweging aan. Uit de mond van de man komt wind.  Dit kun je zien aan de man die wind uitblaast omdat zijn mond bol staat en er een soort 'wind' geschilderd is. De bloemblaadjes die vliegen er van in het rond en deze wind helpt Venus om aan land te komen. De kleur van de doek die om venus geslagen wordt, staat in contrast met de rest, zodat deze doek duidelijk te zien is. Deze doek wordt aangeboden door de Horae van de lente, waardoor Venus zo gekleed het land betreden.Venus zelf staat in het middelpunt van het schilderij, op een grote schelp. Dit zorgt er zorgt ervoor dat  je aandacht al snel op Venus is gericht. Daarnaast helpt ook de driehoekscompositie hier aan bij.

Dit schilderij is geschilderd in de Renaissance. Dit kun je ook goed aan de afbeelding zien.
In de tijd van de Renaissance was het bekrompen beeld dat mensen alleen maar op religieuze wijze afgebeeld mochten worden en persé een plaatsje in de kerk moesten krijgen, verleden tijd.
Mensen gingen beter naar het menselijk lichaam kijken en besloten dit naar waarheid te gaan schilderen. Mensen, en ook goden mochten sinds die tijd ook naakt afgebeeld worden.

Vraag voor de beeldbeschouwing:
Hoe komt het dat Venus gelijk je aandacht trekt, als je naar dit schilderij kijkt?

Antwoord: dit heb ik ook hierboven al beschreven.
Dit heeft te maken met het feit dat Venus centraal in de voorstelling staat en de driehoekscompositie die hier is toegepast. De compositie is in een driehoek geschilderd, wat er op deze manier voor zorgt dat alle 'lijnen' in de compositie naar Venus wijzen, en er zo dus de aandacht op wordt gefocussed.